Boeken bestellen

Onderstaande boeken zijn te koop in de Museumwinkel, maar kunnen ook telefonisch besteld worden bij de Maatschappij van Weldadigheid: 0521 381225

Koloniën van Weldadigheid

Een bewoningsgeschiedenis in kaart

Auteur: T.J. Rinsema
Prijs: € 10,50

Dit rijk geïllustreerde boekje verhaalt over de ontwikkeling van de Vrije Koloniën. In een paar jaar tijd verrezen er zo’n 450 koloniehoeves en tientallen facilitaire gebouwen. Diverse omnummeringsrondes die door de jaren heen plaatsvonden, beletten kolonistennazaten de precieze woonplek van hun voorouders te localiseren. Diepgravend onderzoek van de auteur heeft de bewoningsgeschiedenis helder in kaart gebracht en bracht hierin verandering. Dit werkje schetst een sfeerbeeld rond het ontstaan van de bebouwing en omnummeringsrondes die hebben plaatsgevonden maar het biedt ook een inkijkje in het dagelijks leven dankzij persoonlijke verhalen van kolonisten. Een losse kaart geeft inzicht in de omvang van de Vrije Koloniën van Weldadigheid.

De bedelaarskolonie

De ommerschans, het eerste landelijk gesticht voor luilevende armen

Auteur: Wil Schackmann
Prijs: € 19,50

Er zijn aan het beging van de negentiende eeuw in ons land veel armen, die in plaats van te werken liever hun hand ophouden. Men noemt ze ‘ene grief voor onze natuur, luije buiken en zedelooze voorwerpen’.  In de in 1822 opgerichte bedelaarskolonie ‘de Ommerschans’ zullen die eens flink worden aangepakt en heropgevoed. Uit alle windstreken worden deze ‘luilevende armen’ door de gemeentebesturen ‘opgezonden’. Maar zijn het wel allemaal bedelaars?..

Met veel liefde voor het onderwerp en met oog voor vermakelijke details, vertelt Wil Schackmann het verhaal van het gesticht en zijn bewoners.

Een freule van dertien

Hofschandalen in de 19e eeuw

Auteur: Madelon Djajadiningrat
Prijs: € 17,90

Het verhaal speelt zich af in de eerste helft van de negentiende eeuw in het nog jonge Koninkrijk der Nederlanden.  Twee kleine kinderen worden onder geheimzinnige omstandigheden geplaatst in de Koloniën van Weldadigheid door P. Nederlander. Over de achtergrond van de kinderen wordt sindsdien gespeculeerd… Dit boek volgt het spoor terug naar de geschiedenis van een ingewikkelde familiegeschiedenis.

Koloniën van Weldadigheid

Een unieke geschiedenis in woord en beeld
Auteur: T. Dekker
Prijs: € 8,50

Een makkelijk leesbaar en visueel aantrekkelijk boekje dat het verhaal van de Maatschappij van Weldadigheid op een toegankelijke manier vertelt. Tekst, ontwerp en fotogebruik zijn afgeleid van de vernieuwde museumexpositie.

Het boekje is heel geschikt om cadeau te doen of als sprekende herinnering aan het museumbezoek.

Een Steen in de vijver

Auteur: L. Lambregts
Prijs: € 9,50

Een bondig en historisch overzicht van het ontstaan van en het leven in de koloniën van Weldadigheid.

 

 

 

 

Willem en Marianne         

Auteur: L. Lambregts
Prijs: € 8,40 Uitverkocht

Hofschandalen in Frederiksoord?  Op 5 juli 1820 werden de kinderen Willem en Marianne der Nederlanden ingeschreven als bestedelingen in de koloniestamboeken. Het verhaal gaat dat het buitenechtelijke kinderen waren van de Prins van Oranje, de latere Koning der Nederlanden Willem II.

Hij zou de kinderen verwekt hebben bij zijn toen minderjarige maitresse….

De Proefkolonie

Auteur: W. Schackmann
Prijs: € 15,–

“De proefkolonie is een bijzonder boek. Het verhaal leest dankzij het goed gepresenteerde archiefmateriaal als een ‘oral history’”, aldus DE VOLKSKRANT. “Een eigentijds en verhalend geschiedenisboek in de traditie van Geert Mak en Frank Westerman”. DAGBLAD VAN HET NOORDEN.

 

 

Het pauperparadijs

Auteur: S. Jansen
Prijs: € 12,50

Een aangrijpende familiegeschiedenis die begint in Amsterdam-Noord tijdens de crisisjaren en terugvoert naar het sobere leven in de bedelaarskolonie Veenhuizen. Suzanna Jansen volgt vijf generaties van haar familie.”Een wondermooi, aangrijpend boek”. HP/DE TIJD

 

 

Vrij in de kolonie

Auteurs Daniëlle Schothorst en Wil Schackmann

verkoopprijs  € 14,95

Een ‘dubbelboek’ over het leven in de Maatschappij van Weldadigheid.