Aankleding centrum Frederiksoord met bloemen op weg naar 200 jarig bestaan in 2018

Posted by in Nieuws | juni 7, 2017
Reacties uitgeschakeld voor Aankleding centrum Frederiksoord met bloemen op weg naar 200 jarig bestaan in 2018

In het centrum van Frederiksoord is een prachtige straatversiering met bloemen aangebracht door buurtvereniging de Ronde van het Sterrenbos. Een mooie stap ter verfraaiing van het centrum van het dorp in opmaat naar de viering van het 200 jarig bestaan van de Maatschappij van Weldadigheid.

Dit initiatief is mogelijk gemaakt doordat de buurtvereniging onlangs in het voorjaar de ‘Ik denk en doe mee in de Koloniën van Weldadigheid’ stimuleringsprijs heeft gewonnen. Deze prijs, uitgeschreven door de Rabobank Zuidwest Drenthe en de Maatschappij van Weldadigheid, had als doel om vanuit het dorp, buurt of vereniging ideeën aan te laten dragen die bijdragen aan een betere, mooiere en gezondere samenleving. Hiermee wil de Maatschappij de betrokkenheid stimuleren vanuit de samenleving om samen een nieuwe betekenis te geven aan het gedachtengoed van Johannes van den Bosch.

Met de hulp en inzet van de mannen van het Kiemhuis hebben Tanneke Bloemendal en Alice de Boer ervoor gezorgd dat de diverse bloembakken zijn bevestigd aan de lantaarnpalen aan de Majoor van Swietenlaan. De bloemen voegen een warm ‘Welkom toen, Welkom nu’ toe in de Koloniën van Weldadigheid.

Voor meer informatie:

Maatschappij van Weldadigheid, Geeke Snijders geeke.snijders@mvwfrederiksoord.nl

33.000 bomen gepland op Landgoed Boschoord

Posted by in Nieuws | juni 7, 2017
Reacties uitgeschakeld voor 33.000 bomen gepland op Landgoed Boschoord

Het landgoed Boschoord is een prachtig bosrijk gebied gedeeltelijk gelegen in het Drents-Friese Wold. Het landgoed is in eigendom van de Maatschappij van Weldadigheid en er ligt een een belangrijke opgave om de komende jaren het bos te verjongen. De bossen op het landgoed zijn reeds in de jaren 1860 tot een met 1890 aangeplant op heide en zandverstuivingen en bestaan in hoofdzaak uit kwaliteitshout. Een groot deel van het huidige bos is reeds de tweede generatie bos en de doelstelling is om ook in dit bos de komende jaren verjonging te brengen.

De reden hiervan is om hiermee de houtoogst op peil te houden. Hoewel het realiseren van een nieuwe generatie bos grotendeels ontstaat door natuurlijke verjonging, is geconstateerd dat dit op sommige plekken niet gelukt is. Daarom zijn er dit voorjaar maar liefst 33.000 stuks bomen aangeplant bestaande hoofdzakelijk uit Douglas, Japanse Lariks en Thulja.

De Maatschappij ziet het als haar missie om bij te dragen aan de ontwikkelingen van een goed natuur- en bosbeheer. Het landgoed Boschoord is met haar relatief grootschalige percelen bos, natuur en de aanwezigheid van aanliggende percelen, bij uitstek geschikt als biotoop voor flora en fauna. Met deze aanpak van natuurbeheer is er constant dekking voor dieren aanwezig, daarnaast is er op veel plekken onder de heersende boomlaag veel spontane verjonging van schaduwboomsoorten als Douglas, Reuzenzilverspar en Fijnspar. Deze boomsoorten bieden eveneens dekking en voeding aan vele diersoorten.

Nieuw in de Koloniehof “Ervaar het ongelooflijke verhaal”

Posted by in Nieuws | mei 23, 2017
Reacties uitgeschakeld voor Nieuw in de Koloniehof “Ervaar het ongelooflijke verhaal”

Begin 19de eeuw richtte generaal Johannes van den Bosch in Frederiksoord de Maatschappij van Weldadigheid op. In amper zeven jaar tijd werden er zeven Koloniën in Nederland en België gebouwd. Vandaag dragen deze Koloniën samen hun gedeeld verleden uit en zijn ze genomineerd voor de UNESCO-Werelderfgoedstatus. Vanaf nu te zien in de Koloniehof de nieuwe audiovisuele presentatie die dit unieke verhaal van armoedebestrijding opnieuw tot leven brengt.   Zie voor meer informatie: www.kolonienvanweldadigheid.eu

Onderhoud zandwegen

Posted by in Nieuws | april 20, 2017
Reacties uitgeschakeld voor Onderhoud zandwegen

Onderhoud zandwegen in het gebied van de Maatschappij van Weldadigheid

In de week van 24 april 2017 gaat de Maatschappij van Weldadigheid aan de slag met het plegen van onderhoud betreffende 18 kilometer aan zandwegen in Frederiksoord, Wilhelminaoord en Boschoord. De werkzaamheden worden uitgevoerd door Hooge B.V. en duren ongeveer vier weken, afhankelijk van de weersomstandigheden. Hierdoor is het mogelijk dat er tijdelijk wat oponthoud ontstaat, echter de aannemer zal ervoor zorgen dat de zandpaden binnen 4 uur weer begaanbaar zijn. We hopen dat u begrip hebt voor deze situatie.

Voor informatie: boswachter en beheerder Maatschappij van Weldadigheid, Jacob Kruijer

j.kruijer@mvwfrederiksoord.nl tel: 0521-381225

Ik Denk en Doe Mee Rabo Zuidwest-Drenthe stimuleringsprijzen uitgereikt

Posted by in Nieuws | april 11, 2017
Reacties uitgeschakeld voor Ik Denk en Doe Mee Rabo Zuidwest-Drenthe stimuleringsprijzen uitgereikt

Buurtvereniging ‘Ronde van het Sterrebos’ en Sportdorp Vitaal Wilhelminaoord e.o. hebben maandagavond uit handen van Hans van der Werff elk een cheque van € 2500,– ontvangen voor hun initiatieven aangedragen voor de Ik Denk en Doe Mee in de Proeftuin van Weldadigheid Rabo Zuidwest-Drenthe stimuleringsprijs

Tijdens de bewonersbijeenkomst ‘De Aftrap’ op 28 januari jl. waar de ontwikkelingen in het gebied werden gepresenteerd werd ook de stimuleringsprijs geïntroduceerd. Het beste initiatief dat bijdraagt aan een betere, mooiere en gezondere samenleving in de Koloniën van Weldadigheid is een initiatief van de Rabobank Zuidwest-Drenthe, de Maatschappij van Weldadigheid, Provincie Drenthe en Gemeente Westerveld.

Uit de 7 inzendingen werden de initiatieven van buurtvereniging ‘Ronde van het Sterrebos’ en sportdorp Vitaal Wilhelminaoord als beste beoordeeld door de jury.

Buurtvereniging ‘de Ronde van het Sterrebos’ heeft als idee aangedragen het dorpscentrum van Frederiksoord te verfraaien met bloemenmanden. Het aanbrengen en verfraaien met bloemen sluit goed aan bij het verleden van de kolonie. Lange tijd heeft hier de tuinbouwschool gefunctioneerd. De bloemenmanden worden aan lantaarnpalen bevestigd in het gebied tussen het hotel en de rotonde.

Het tweede idee dat beloond werd met een cheque van € 2500,– is het idee van Sportdorp Vitaal Wilhelminaoord e.o. Zij gaan een tentenkamp opzetten voor de jeugd van 7 t/m 17 jaar uit de koloniën. In het weekend van 30 juni-1 juli wordt een tentenkamp opgezet met veel sport en beweegonderdelen. De organisatie hoopt op meer saamhorigheid en leefbaarheid in de dorpen maar ze hopen ook meer jeugd aan het bewegen en sporten te krijgen.

De jury bestond uit Hans van der Werff, directeur Rabobank Zuidwest-Drenthe, Minne Wiersma, directeur van Maatschappij van Weldadigheid, Ronald Visser, voorzitter Corso Frederiksoord/ondernemer en Jan Meijer, ondernemer en initiatiefnemer Kiemhuis Frederiksoord.

Op de foto de prijswinnaars met Hans van der Werff en Minne Wiersma