Aankoop tramloods

12 October 2023

Op 2 oktober 2023 heeft de Maatschappij van Weldadigheid de oude tramloods weer in haar bezit gekregen. Het pand werd in 1920 gebouwd naast de tramlijn van Steenwijk naar Oosterwolde. Het gebouw werd gebruikt voor de opslag en overslag van goederen, in het begin voor het laden van hout uit het Sterrebos. In 1962 stopte de tramlijn en werd het gebouw verkocht.

Dit jaar kwam de Maatschappij van Weldadigheid in de gelegenheid het pand terug te kopen en er is al een mooie bestemming voor. Museum De Proefkolonie zal het pand gaan gebruiken als tentoonstellingsruimte voor kleine, tijdelijke tentoonstellingen. Ook zal er ruimte zijn om gasten te ontvangen en zal de elektrische Kolonie-Express er gestald kunnen worden. Voor het zover is, moet er nog wel een verbouwing en restauratie plaatsvinden, waarvoor nu de plannen worden gemaakt. Het streven is om vanaf mei 2024 gebruik te kunnen maken van de tramloods.

Door de tramloods in te zetten en dit stuk geschiedenis ook te laten zien worden de Unesco Werelderfgoed Koloniën van Weldadigheid nog weer een stukje meer beleefbaar.