Corsocultuur op UNESCO-lijst Immaterieel Erfgoed

17 December 2021

De Nederlandse Corsocultuur is ingeschreven op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Dit maakte het Comité behorende bij het Unesco-verdrag over immaterieel erfgoed donderdag 16 december bekend in Parijs.
‘Met deze inschrijving onderstrepen we het belang van de corsocultuur. Deze vorm en andere vormen van Immaterieel Erfgoed verbindt mensen en verleent hun een gevoel van identiteit,’ aldus Cultuurminister Ingrid van Engelshoven.

Corsocultuur: meer dan alleen een optocht
Nederland telt zo’n dertig corso’s verspreid over het hele land. De corso’s zijn divers van aard: groot en klein, rijdend, varend en stilstaand, en met bloemen of met fruit. Sommige corso’s zijn heel klein, maar ook de grootste corso’s ter wereld rijden in Nederland. Een corso is veel meer dan alleen een optocht. Het bouwen van de corsowagen en alles wat daar bij komt kijken, is een sociaal en creatief proces waar de hele gemeenschap gedurende een groot deel van het jaar mee bezig is. Jong en oud, man en vrouw werken samen. Kinderen en jongeren worden intensief bij het corso betrokken en de cultuur wordt overgedragen van generatie op generatie. Daarmee leveren de corso’s een grote bijdrage aan de sociale cohesie van hun gemeenschap. Door de inspanning van de Corsokoepel is het gelukt om de Corsocultuur op te nemen op de Representatieve Lijst.

Corso Frederiksoord
De Corsokoepel is een samenwerkingsverband en spreekbuis van alle Nederlandse bloemen- en fruitcorso’s. Ook Corso Frederiksoord is aangesloten bij de Corsokoepel. ‘Dat we nu op de UNESCO-lijst staan is een dikke kers op de taart. We zijn heel blij en trots dat we met ons gezelligste corso van Nederland hiervan deel uitmaken, aldus voorzitter Joost Ottink. ‘Ook wij zien én ervaren dat corso leeft binnen onze gemeenschap en dat het generatie op generatie wordt overgedragen. Inmiddels bestaat ons corso al meer dan 60 jaar. En dat is dankzij ons allemaal, van jong tot oud!’

Jubileum
In 2022 hoopt Corso Frederiksoord haar 60-jarig jubileum te vieren. Door corona kon de optocht de afgelopen twee jaar niet plaatsvinden. Afgelopen september genoten heel veel mensen van de Mozaïekroute XXL; de route voerde door Frederiksoord en omliggende dorpen en was geschikt voor fietsers en wandelaars. Langs de route stonden mozaïekborden en andere bloemrijke creaties, en onderweg waren er diverse leuke activiteiten voor jong en oud.
Volgend jaar staat Corso Frederikoord gepland in het weekend van 10 en 11 september, hopelijk met een knallend 60-jarig jubileumfeest.


Foto: Hielke Roelevink