Welkom in het bijzondere belevingsmuseum De Proefkolonie dat u zo’n 200 jaar terug in de tijd brengt. In 1818 komt de sociaal bewogen Johannes van den Bosch met een ambitieus plan om de armoede in ons land te bestrijden door de stichting van landbouwkoloniën. Dit is het begin van de invloedrijke geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid. Als eerste wordt de Proefkolonie Frederiksoord opgericht.
Eind 1818 staan er 52 boerderijtjes klaar om de arme stedelingen te ontvangen. Hier kunnen ze op werk en onderdak rekenen. De kinderen gaan er verplicht naar school en er is een eigen ziekenfonds. Er komen kerken, winkels, scholen en zelfs rustoorden. Met deze sociale voorzieningen loopt de Maatschappij van Weldadigheid 80 jaar vooruit op de rest van Nederland en wordt daarmee beschouwd als de bakermat van onze verzorgingsstaat.
Zie – Beleef – Verwonder
Stap binnen in de stadse achterbuurten van toen: ruik de armoede en voel de ellende. Bekijk de film die laat zien hoe de eerste kolonisten na een zware reis arriveren in hun nieuwe paradijs. Ontdek in de expositieruimte wat er terecht komt van de ambities van generaal Van den Bosch. Hier wordt duidelijk hoe zijn tot op de cent doorgerekende plannen botsen met de weerbarstige praktijk. Krijg tenslotte antwoord op de vraag hoe het de landbouwkoloniën van de Maatschappij van Weldadigheid is vergaan en maak kennis met de unieke materiële erfenis van dit sociale experiment.
Hier in het gebied Frederiksoord, Wilhelminaoord, Willemsoord en Boschoord is 200 jaar geschiedenis af te lezen. Je herkent er de landschappelijke neerslag van een maatschappelijk ideaal. Kenmerkende landschapsstructuren, tientallen monumenten en veel koloniehoeves zijn voor het nageslacht bewaard gebleven. Vanuit het museum nodigen vele wandel- en fietsroutes u uit om de bijzondere historische erfenis terug te vinden in het landschap.
Museum De Proefkolonie
Museum De Proefkolonie is gevestigd in het Huis van Weldadigheid in Frederiksoord. Hier bevindt zich ook een Tourist Info Punt (TIP), waar onze gastheren en -dames u graag alles vertellen over het gebied van de voormalige vrije koloniën, dat wordt omringd door drie prachtige Nationale Parken. Ook kunt u hier fietsen huren om het gebied te ontdekken.
Meer informatie vindt u op www.proefkolonie.nl.
Adres: Majoor van Swietenlaan 1a, Frederiksoord
Openingstijden: dinsdag t/m zondag, 10.00 tot 17.00 uur. In schoolvakanties alle dagen.
Museum De Proefkolonie is telefonisch te bereiken op 0521 725 980 of per mail via info@proefkolonie.nl.
Vrijwilliger worden?
Met Museum De Proefkolonie, Tourist Info, museumwinkel en restaurant is het een beleefcentrum dat het uitzonderlijke verhaal van de Koloniën van Weldadigheid op een attractieve manier verbindt met het omringende cultuurlandschap. Wij zijn op zoek naar leuke en enthousiaste vrijwilligers die ons willen helpen dit Huis van Weldadigheid tot een succes te maken. Vrijwilligers spelen een belangrijke rol in museum en Tourist Info. Het gastvrij ontvangen en verwelkomen van onze bezoekers is slechts een van de vele taken.
Meer informatie vindt u in de flyer.
’t Fledderkerspel
Sinds 1 april 2019 zit de historische vereniging ’t Fledderkerspel in het Huis van Weldadigheid. De vereniging beschikt dan over meer opslagruimte voor alle documenten, boeken en foto’s, een werkruimte voor de vrijwilligers en alle faciliteiten in de nieuwe locatie. De historische vereniging houdt zich niet alleen bezig met het verzamelen, bewaren en beschermen van cultureel en historisch erfgoed, maar wil ook een breder publiek aanspreken. Naast het organiseren van allerlei bijeenkomsten en lezingen geeft de vereniging boekjes en periodieken uit.
Zoek je voorouders
Van de kolonisten van destijds leven op dit moment ruim 800.000 afstammelingen door heel Nederland verspreid. En niet alleen onbekende mensen: Daphne Bunskoek, Philip Freriks, Henny van der Most en Jeltje van Nieuwenhoven vonden hun voorouders terug als kolonisten in de Koloniën van Weldadigheid. Best leuk om uit te zoeken of úw roots hier liggen. Deze gegevens zijn beschikbaar op www.allekolonisten.nl.