Hoeve De Werkhorst ligt tussen Vledderveen en Boschoord aan een van de karakteristieke lanen van de Maatschappij van Weldadigheid en stamt uit 1914. Hier runt de familie Bethlehem hun melkveebedrijf met ongeveer 45 koeien. In tegenstelling tot de andere pachtende boeren heeft de familie Bethlehem niet voor schaalvergroting gekozen. Hun persoonlijke interesse ligt bij het ‘verzuivelen’ van een deel van de melk: karnemelk, vla, yoghurt, boter en ijs.

In de naastgelegen karakteristieke varkensschuur is een boerderijwinkel en ontvangstruimte gevestigd, waar passanten en andere bezoekers terecht kunnen voor een van deze kolonieproducten, een kop koffie met gebak, maar ook voor een vergadering, feestje of familiedag.

De familie Bethlehem is inmiddels de derde generatie op De Werkhorst en zoals ze zelf zeggen ‘het voelt echt als ónze boerderij’. De eerste generatie streek hier in 1940 neer vanuit Friesland. Toen was de hoofdtak voornamelijk melkvee met daarnaast varkens (tot midden jaren 50) en akkerbouw (graan). In de jaren 60 ging de tweede generatie over op alleen melkvee en in 2005 kwam de boerderijwinkel erbij. De familie Bethlehem pacht ongeveer 30 ha grond. De duurzame pachtersrelatie spiegelt de goede band met de Maatschappij van Weldadigheid die meedenkt en meebeweegt. In de loop der jaren heeft het melkveebedrijf de ruimte gekregen om zich (breder) te ontwikkelen en te moderniseren, en in de toekomst verwacht Bethlehem nog wat verder te groeien. Anderzijds beweegt Bethlehem ook mee met de ontwikkelingen rondom de nominatie Unesco Werelderfgoed. Alle veranderingen passen binnen de gewenste uitstraling van de Maatschappij, de natuurlijke omgeving én binnen de eisen van de hedendaagse landbouw. Zo heeft de familie Bethlehem de verdwenen boomgaard (appel- en fruitbomen) in ere hersteld en is er een groot deel van de beukenhaag teruggekomen.

‘Landbouw was, is en zal altijd blijven bestaan binnen de kolonie en is dus een mooi en belangrijk onderdeel van de geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid.

Meer informatie: www.hoevedewerkhorst.nl of www.deluieboer.nl