Welkom bij de Maatschappij van Weldadigheid

In 1818 komt de sociaal bewogen Johannes van den Bosch met een ambitieus plan om de armoede in ons land te bestrijden door de stichting van landbouwkoloniën. Dit is het begin van de invloedrijke geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid. Als eerste wordt de Proefkolonie Frederiksoord opgericht. Eind 1818 staan er 52 boerderijtjes klaar om de arme stedelingen te ontvangen. Hier kunnen ze op werk en onderdak rekenen. De kinderen gaan er verplicht naar school en er is een eigen ziekenfonds. Er komen kerken, winkels, scholen en zelfs rustoorden. Met deze sociale voorzieningen loopt de Maatschappij van Weldadigheid 80 jaar vooruit op de rest van Nederland en wordt daarmee beschouwd als de bakermat van onze verzorgingsstaat.

“Gelukt dit plan dan moet natuurlijk de armoede van jaar tot jaar aanmerkelijk verminderen, en eindelijk geheel verdwijnen.”

Generaal Johannes van den Bosch, oprichter Maatschappij van Weldadigheid

 

UNESCO Werelderfgoed

Een uniek en transnationaal UNESCO Werelderfgoed in Nederland en België

De Koloniën van Weldadigheid zijn in de zomer van 2021 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Vier Koloniën van Weldadigheid hebben de UNESCO status ontvangen. De voormalige landbouwkoloniën in FrederiksoordWilhelminaoordVeenhuizen en het Belgische Wortel vormen samen één transnationaal UNESCO Werelderfgoed. In deze unieke gebieden vind je nog altijd veel sporen uit de tijd van de Maatschappij van Weldadigheid en van het gedachtegoed van Johannes van den Bosch.