Historisch productiebos

Een groot deel van het gebied van de Maatschappij van Weldadigheid bestaat uit bos dat van oudsher productiebos is. Dat bos is voornamelijk gesitueerd in Boschoord. Toen Johannes van den Bosch aan zijn project in Drenthe begon, kocht hij daarvoor woeste onontgonnen heidegrond aan. Voor de bouw en inrichting van de koloniewoningen en andere belangrijke gebouwen was hout nodig. Daarnaast zorgde houtproductie voor een goede inkomstenbron voor het gebied. Daarom werden er productiebossen aangelegd. Productiebossen herken je aan de strakke ordening. De bomen staan in rijen en dicht op elkaar, van dezelfde soort en dezelfde leeftijd. Een productiebos is verdeeld in verschillende vakken van verschillende leeftijd. Die structuur is ook duidelijk te zien in onze bossen in Boschoord.

Aanplant en oogst

In Boschoord wordt aangeplant en geoogst in tijdvakken. Als een vak leeg is, wordt deze eerst dicht beplant met jonge boompjes. Na 5 jaar vindt de eerste dunning plaats. Een aantal boompjes worden geoogst en het hout wordt gebruikt voor bijvoorbeeld paaltjes. De overgebleven boompjes hebben nu meer ruimte om door te groeien. Om de 5 jaar vindt er dunning plaats, waardoor er steeds minder, maar ook steeds grotere bomen overblijven op het perceel. Na 100 jaar zijn de bomen uitgegroeid en wordt het hele perceel kaal geoogst. Van de grootste bomen kunnen balken voor de woningbouw worden gemaakt. Daarna begin het hele proces opnieuw.

FSC-keurmerk

Al vanaf eind 2004 is de Stichting Maatschappij van Weldadigheid met haar bosbezit gecertificeerd onder de FSC door deel te nemen aan de groepscertificering van de Unie van Bosgroepen. Goed bosbeheer bestaat volgens de FSC uit de balans tussen natuur, sociale aspecten en economische belangen. Met het FSC-certificaat en het voldoen aan de eisen die door de Forest Stewardship Council (FSC) worden gesteld toont de Stichting Maatschappij van Weldadigheid aan dat haar bosbeheer wordt uitgevoerd op een duurzame en verantwoorde manier. Met regelmaat controleren onafhankelijke instanties of de certificaathouder haar bos beheert zoals dit in het goedgekeurde plan is vastgelegd.

Klimaatbestendig bosbeheer

In productiebossen is vaak sprake van monocultuur, van oudsher is dit ook het geval in de bossen van de Maatschappij van Weldadigheid. Dat betekent dat er weinig variatie is in soorten en er overal dezelfde bomen worden geplant. Een monocultuur is niet bevorderlijk voor de biodiversiteit en klimaatbestendigheid. Daarnaast worden productiebossen steeds meer recreatief gebruikt, ook een productiebos zit boordevol waardevolle flora en fauna. Tegelijkertijd zijn onze bossen bijzonder omdat ze de sporen dragen van onze geschiedenis en ons culturele erfgoed. Al die aspecten, de biodiversiteit, klimaatbestendigheid, historie en economische opbrengst vinden wij waardevol. De Maatschappij van Weldadigheid wil haar productiebos zo ontwikkelen dat met al deze aspecten rekening gehouden wordt. Daarom doet zij mee aan het Life Climate Forest Project.

Life Climate Forest