Struunpad

Met de aanleg van het Struunpad wil de Fruithof meer bezoekers trekken. Ook wil ze meer bekendheid geven aan het belang van deze oude fruitrassen voor het behoud van de biodiversiteit. Oude rassen beschikken namelijk over bijzondere genetische eigenschappen die in de toekomst belangrijk kunnen zijn bij de ontwikkeling van nieuwe rassen. Denk daarbij aan smaak of resistentie tegen bepaalde ziektes.

Het bijzondere pad slingert door de verschillende boomgaarden waar meer dan 800 oude fruitrassen staan. De Fruithof bevat dan ook de grootste collectie oude fruitrassen van West-Europa. Het zijn voornamelijk appelbomen, maar er staan ook peren- en pruimenbomen.

Om door de vele bomen het bos nog te kunnen zien, hebben de vrijwilligers van de Fruithof een Top-10 samengesteld van de meest bijzondere fruitrassen. Ze springen eruit door hun bijzondere verhaal, groei of smaak. Zo is bijvoorbeeld de Valse IJsbout de grootste, de Juttepeer de oudste, en de King of Pippins misschien wel de lekkerste. Bezoekers worden uitgedaagd deze bomen te komen bekijken.

Blikvanger langs het pad is de ‘beestentoren’. Hierin kunnen wilde bijen en andere insecten zich vestigen, die belangrijk zijn voor de bestuiving van het fruit. Voor de honingbijen is een bijenstal gerealiseerd. In de boomgaard is een ‘hoogzitter’ geplaatst. Op die manier krijgen bezoekers een verrassend uitzicht op de fruitbomen.

Het Struunpad zal vanaf 29 juli tot eind oktober elke zondagmiddag open zijn tussen 13.00 en 16.00 uur. De start van het Struunpad is bij de achteringang van de Fruithof, via de Vledderweg (naast) Landgoed Erica. Daar is ook het stalletje waar bezoekers fruit en appelsap kunnen kopen. De bij het pad behorende Struunkaart is daar verkrijgbaar.

Datum 29 jul t/m 28 okt
Aanvang 13.00 uur tot 16.00 uur
Locatie De start van het Struunpad is bij de achteringang van de Fruithof, via de Vledderweg (naast) Landgoed Erica.