Theaterspektakel Welstaat

Het Drentse dorp Frederiksoord, sinds 2009 aangewezen als beschermd dorpsgezicht, is van 19 tot en met 30 september het decor van de locatievoorstelling Welstaat. De productie is geïnspireerd op het historische verhaal over leiderschap en weldoen van de Maatschappij van Weldadigheid. De voorstelling Welstaat vormt een mix van een theatrale wandeling en muziektheater-op-locatie. Midden in het prachtige Frederiksoord, een gebied met een bijzondere historie.

Bij de start van de voorstelling wordt het publiek verdeeld in groepen. Elke groep maakt deel uit van één van de drie ‘clans’ die allemaal een eigen idee hebben over de toekomst van Welstaat. Het publiek wordt door de acteurs meegenomen langs verschillende (rijks)monumenten en is zo zelf onderdeel van de voorstelling op deze historische plek.

Muzikale theaterroute langs (rijks)monumenten in Frederiksoord
De route van de voorstelling loopt langs verschillende locaties, o.a. De Fruithof Frederiksoord, Huis Westerbeek en Logement & Gasterij Frederiksoord. Drie locaties met een uniek verhaal. Op 8 hectare grond van De Fruithof worden tegenwoordig ruim 800 verschillende historische fruitrassen geteeld. De Fruithof draagt eraan bij dat deze oude rassen niet uit ons landschap en winkelschap verdwijnen. Een andere bijzondere plek is Huis Westerbeek, sinds 1818 in het bezit van de Maatschappij van Weldadigheid. Eerst in functie als woonhuis van Johannes van den Bosch en vanaf 1975 als hoofdkantoor van de Maatschappij. Daarvoor maakte het deel uit van landgoed Westerbeeksloot, waar jonker Nicolaas van Heloma in 1766 het huis liet bouwen. Vlakbij Huis Westerbeek staat Logement Frederiksoord. Ooit in 1770 gestart als tapperij, werd het etablissement in 1818 door de Maatschappij van Weldadigheid omgebouwd tot logement met 18 kamers. Hier konden gasten van de Maatschappij verblijven. Het is in 1981 en 2009 flink gerenoveerd en doet tot op de dag van vandaag dienst als hotel en restaurant. De tuin van het rijksmonument loopt sinds 2010 bovendien vloeiend over in het Sterrebos, waar de muziektheatervoorstelling verder gaat.

Sprookjesachtig Sterrebos als locatie van het slotstuk
Het Sterrebos is de plek waar het centrale slotstuk van Welstaat plaatsvindt en alle clans samenkomen. Het eeuwenoude bos van ongeveer 50 hectare is in eigendom van de Maatschappij van Weldadigheid. Het is tot nog toe in de eerste plaats ‘productiebos’: de maatschappij verdient aan houtverkoop. Maar het Sterrebos krijgt meer en meer de functie van een wandel- en recreatiegebied, een gebiedsontwikkeling die met hulp van vrijwilligers en leerlingen van mbo Terra vorm krijgt. Deze zomer maakt het Sterrebos deel uit van kunstbiënnale Into Nature. Met Welstaat wordt de sprookjesachtige kant van dit historische bos nog meer benut. Het slotstuk vindt plaats op de plek van Ponyclub & Landelijke rijvereniging Generaal van den Bosch, die in 2018 haar 50-jarige bestaan viert. Welstaat is daarmee een hedendaagse en vernieuwende voorstelling met oog voor het bijzondere verleden van Frederiksoord.

Over Kameroperahuis
Welstaat wordt gemaakt door Kameroperahuis, een productiehuis voor muziektheater uit Zwolle. Kameroperahuis begeleidt jonge theatermakers, zoals schrijvers, componisten, regisseurs, zangers, acteurs, musici en vormgevers. In telkens wisselende samenstellingen werken zij aan verrassende voorstellingen en projecten. Voor Welstaat worden de jonge makers aangevuld met meer ervaren makers, acteurs en musici. De inwoners van Frederiksoord en omgeving vervullen belangrijke rollen zowel voor- als achter de schermen.

 

Datum 19 sep t/m 16 aug
Aanvang
Locatie Frederiksoord