College Weststellingwerf vergadert op Huis Westerbeek

13 oktober 2021

Op woensdag 12 oktober 2021 vergaderde het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Weststellingwerf op Huis Westerbeek. Voor hen, maar ook voor de Maatschappij van Weldadigheid, een bijzonder moment.
De gemeente Weststellingwerf heeft het hierna volgende persbericht gepubliceerd.

Persbericht College vergadert in UNESCO Werelderfgoed
Sinds juli 2021 staan de Koloniën van Weldadigheid op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het college van burgemeester en wethouders van Weststellingwerf is er trots op dat een stukje van de koloniën in Weststellingwerf ligt. Vandaag vergaderde het college daarom in Huis Westerbeek in Frederiksoord, het hoofdkwartier van de Maatschappij van Weldadigheid. Na de vergadering bezocht het college een herbouwd koloniehuisje en museum De Proefkolonie.

Vergadering en rondleiding
Op de plek waar generaal Johannes van den Bosch, stichter van de Koloniën van Weldadigheid zijn kantoor had en waar nu de Maatschappij van Weldadigheid kantoor houdt, vergaderde vandaag het college van Weststellingwerf. Minne Wiersma, directeur van de Maatschappij van Weldadigheid gaf na de vergadering een presentatie over de koloniën als werelderfgoed. Daarna nam hij burgemeester en wethouders mee voor een rondleiding door het museum en een herbouwd koloniehuisje zonder aansluiting op het gas, elektriciteit, water en riolering. Duidelijk is dat de werelderfgoedstatus van de koloniën mogelijkheden biedt, ook in Weststellingwerf.

Toeristische route
Sinds de Koloniën van Weldadigheid werelderfgoed zijn geworden, is het ook in het Weststellingwerfse deel drukker geworden. Aan de Oost- en Westvierdeparten en de Leemweg -onderdeel van de kolonie Wilhelminaoord-, zie je veel toeristen, vooral op de elektrische fiets. Op de lange weg met de monumentale bomenrij ervaar je de uitgestrektheid van het gebied dat toen is ontgonnen. De bebouwing is grotendeels verdwenen, maar het zou mooi zijn als de historische symmetrische structuur van het landschap wat zichtbaarder zou worden voor toeristen. De erfgoedstatus biedt ook mogelijkheden voor recreatieondernemers. Zo kan Noordwolde, dat nu al geliefd is bij fietsrecreanten, zich verder ontwikkelen tot toeristische bestemming.

Vergaderen op locatie
Het is niet gebruikelijk dat het college buiten de gemeentegrenzen en zelfs buiten de provinciegrens vergadert. Vergaderen op locatie ergens in de gemeente is wel een wens van dit college. Omdat het zichtbaar maakt dat het college middenin de samenleving staat. Vanwege het coronavirus is vergaderen op locatie lange tijd niet mogelijk geweest. Het college is blij dat daar vandaag verandering in is gekomen, maar vooral ook dat dit kon in dit mooie stukje UNESCO Werelderfgoed.

College op werkbezoek in Frederiksoord (foto: Piet Bosma)