Huis Westerbeek

Huis Westerbeek

Dit markante gebouw is als sinds het oprichtingsjaar 1818 in bezit van de Maatschappij van Weldadigheid. Eerst verschaft het bescheiden landhuis onderdak aan oprichter Johannes van den Bosch en zijn familie. Nu is het in gebruik als kantoor van de Maatschappij van Weldadigheid.

Logement Frederiksoord

Logement Frederiksoord

Dit gebouw wordt eind 18e eeuw door Nicolaas van Heloma, de toenmalige eigenaar van Landgoed Westerbeecksloot, gebouwd als logement. Na overname door de Maatschappij van Weldadigheid wordt het de vaste vergaderplaats van haar bestuurders. Het logement heeft tot op de dag vandaag de functie van overnachtingsgelegenheid en wordt momenteel geëxploiteerd als Hotel Frederiksoord.

Rustoord I

Rustoord I

Deze bejaardenwoningen zijn de eerste ooit die in Nederland (1893) gebouwd worden. Rustoord 1 onderstreept het belang dat de Maatschappij van Weldadigheid toekende aan goede zorg. In 1975 is het gebouw ingrijpend gerestaureerd en gesplitst in vier woningen die verhuurd worden.

Bosbouwschool

Bosbouwschool

De Bosbouwschool wordt in 1887 gesticht en gebouwd dankzij een gift van Majoor van Swieten. De school geeft invulling aan het belang dat de Maatschappij van Weldadigheid hecht aan goede scholing: een speerpunt in het heropvoedingsbeleid binnen de koloniën. Het pand wordt sinds de restauratie in 1975 verhuurd voor bewoning.

G.A. van Swieten Tuinbouwschool

G.A. van Swieten Tuinbouwschool

De Tuinbouwschool werd in 1884 opgericht door Majoor van Swieten ter nagedachtenis aan zijn te vroeg gestorven zoon Gerard Adriaan van Swieten. In 1889 werd het gebouw uitgebreid met een verdieping. Deze tuinbouwschool leverde hooggekwalificeerde mensen af en heeft daarmee internationale faam verworven. De onderwijsactiviteiten zijn inmiddels verplaatst naar Meppel. Sinds eind 2022 is de oude tuinbouwschool weer in het bezit van de Maatschappij van Weldadigheid.

Schooltje Wilhelminaoord

Schooltje Wilhelminaoord

Het voormalige schooltje in Wilhelminaoord is gebouwd in 1821 en werd niet alleen gebruikt voor onderwijs, maar ook voor kerkdiensten. Tegenwoordig is het gesplitst in 2 woningen die verhuurd worden.

Schooltje Boschoord

Schooltje Boschoord

Het voormalige schooltje in Boschoord, gebouwd rond 1876, staat als Rijksschool III bekend om haar goede voorzieningen en leermiddelen. Na een grondige restauratie heeft het gebouw een nieuwe bestemming gevonden als atelier en workshopruimte onder de naam Schooltje Boschoord.

Schoolmeesterswoning

Schoolmeesterswoning

De voormalige schoolmeesterswoning in Boschoord hoort bij de Rijksschool III en staat er tegenover. Het is gebouwd rond 1876. De pand wordt nog steeds als woning verhuurd.

Schuur Hoeve Willem III

Schuur Hoeve Willem III

De schuur is gebouwd in 1865. Het bedrijf staat model voor het schaalvergrotingsbeleid dat vanaf 1859 gehanteerd wordt en heeft binnen de bedrijfsvoering van de Maatschappij altijd een modelfunctie vervuld. De boerderij is nog steeds in functie.

Hoeve Prinses Marianne

Hoeve Prinses Marianne

De boerderij dateert van 1913 en is nog steeds in gebruik als landbouwbedrijf. De naam was aanvankelijk ‘Hoeve de Dankbaarheid’, totdat blijkt dat de anonieme gift voor de bouw afkomstig is van Prinses Marianne. Na haar overlijden is de naam van de hoeve veranderd.

Hooi- en graanschuren

Hooi- en graanschuren

Deze hooi- en graanschuren staan bij de zes grote boerderijen van de Maatschappij van Weldadigheid. Dit exemplaar stamt uit de tijd van de stichting van de oorspronkelijke boerderij (1864) en is als enige overgebleven van de destijds twaalf aanwezige schuren.

Koloniale boerderij

Koloniale boerderij

De boerderij dateert van rond 1900 en is een van de tien die in de tijd van de schaalvergroting wordt gebouwd. Door hogere efficiency worden de landbouwopbrengsten verveelvoudigd.

Ambtenarenhuisjes

Ambtenarenhuisjes

Deze huisjes worden gebouwd voor de schrijvers, wijkmeesters en andere notabelen van de koloniën. Ze zijn volledig in steen opgetrokken en grond voor akkerbouw ontbreekt.

Mandenmakerij

Mandenmakerij

De voormalige mandenmakerij (weverij en smederij) voorzag in de behoefte om kolonisten die niet in staat waren zware landarbeid te verrichten, andere werkzaamheden aan te bieden. In juli 2018 ondergaat de Mandenmakerij een ingrijpende restauratie en renovatie. In de Mandenmakerij zijn in 2019 dertien appartementen gerealiseerd voor mensen met autismespectrumstoornissen (ASS).

Kiemhuis

Kiemhuis

Het Kiemhuis vervulde een belangrijke rol bij het bewaren van de zelfgeteelde aardappelen. Het gebouw raakte in verval, maar wordt sinds de grondige restauratie in 2015 weer gebruikt met o.a. de sociale voedseltuin: het Kiemhuistuin en Afscheidshuis de Zwaluwstee.

Timmerwinkel

Timmerwinkel

De timmerwinkel was destijds in gebruik als timmer- en onderhoudswerkplaats van de Maatschappij van Weldadigheid. Daarna bood het pand bijna 25 jaar – tot december 2018 – onderdak aan Museum de Koloniehof waar de expositie het verhaal vertelde over het wonen en werken van de kolonistengezinnen. Sinds 2019 is de Bijenhoff hier gevestigd.

Koloniekerkje

Koloniekerkje

Op de grens van Frederiksoord en Wilhelminaoord is in 1851 het Koloniekerkje gebouwd om invulling te geven aan de kerkplicht binnen de koloniën. Het was tot 2009 in gebruik bij de Hervormde Gemeente. Tegenwoordig wordt het ingezet voor feestelijke, plechtige en educatieve bijeenkomsten.

Pastorie

Pastorie

De pastorie naast het Koloniekerkje in Wilhelminaoord dateert van 1912 en wordt tot de opheffing van de kerkelijke functie bewoond door de dominee. Tegenwoordig wordt het bewoond door de uitbaters van het Koloniekerkje.