Voorbereiding
Na een voorbereiding van 10 jaar hebben een deel van de Koloniën van Weldadigheid, waar de Maatschappij van Weldadigheid met haar grondgebied in Frederiksoord, Wilhelminaoord en Boschoord deel van uitmaakt, de status van UNESCO Werelderfgoed ontvangen. Dit is een erkenning van de bijzondere geschiedenis van dit gebied.
Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor de Werelderfgoedstatus moet een zogeheten ‘site’ voldoen aan een aantal voorwaarden. De site moet een cultuurhistorische of natuurwaarde hebben die bijzonder en universeel is en ook onvervangbaar en uniek is. Daarvoor moet bewijs verzameld worden in een lijvig dossier dat met de aanvraag ingediend wordt bij UNESCO. De Koloniën van Weldadigheid voldoen met de bijzonder landschappelijke inrichting aan deze voorwaarden en daarom is de Werelderfgoedstatus verleend.
Bijzondere waarden
De UNESCO-organisatie is bijzonder kritisch op wat zij onder ogen krijgt. De historie en de ‘outstanding universal values’, zoals de bijzondere waarden worden genoemd, moeten nu nog steeds duidelijk zichtbaar zijn. Daarom hebben van alle zeven Koloniën van Weldadigheid er maar vier de status van Werelderfgoed ontvangen. Dat zijn Frederiksoord, Wilhelminaoord, Veenhuizen en Wortel in België.
Effect
De UNESCO Werelderfgoedstatus heeft effect op al het beleid ten aanzien van het gebied van de Koloniën van Weldadigheid. Het beïnvloedt bestemmingsplannen, ontwikkeling en vermarkting van het gebied. Provincie Drenthe heeft als siteholder de verantwoordelijkheid voor het instandhouden en ontwikkelen van de Koloniën van Weldadigheid. Dit doet zij samen met de vele betrokken partijen, waaronder Stichting Maatschappij van Weldadigheid.