Aftrap uitbreiding museum De Proefkolonie

7 december 2023

In december 2019 opende museum De Proefkolonie zijn deuren. Nu, 4 jaar later, is het museum zo succesvol dat er regelmatig ‘nee’ verkocht moet worden aan groepen die langs willen komen. In dit jaar beleefden bijna 40.000 bezoekers het verhaal van de Koloniën van Weldadigheid. Reden voor de Maatschappij van Weldadigheid en museum de Proefkolonie om de handen ineen te slaan en plannen te maken voor uitbreiding van het museum.

Het museum wordt uitgebreid met een extra zaal. Er zijn al drie zalen die elk een deel van het verhaal van de Koloniën van Weldadigheid laten zien. Daar wordt uitgebreid stilgestaan bij het gedachtegoed van Johannes van den Bosch die arme mensen perspectief wilde bieden in hun uitzichtloze situatie. In de nieuwe vierde zaal wordt een tentoonstelling ingericht waarin aandacht is voor armoede in deze tijd. De expositie zal laten zien dat armoede niet altijd ‘eigen schuld’ is, en dat het een zoektocht is naar hulp langs de vele loketten die er zijn.

Naast uitbreiding van de expositiemogelijkheden zal ook de horeca worden uitgebreid om meer bezoekers een plek te kunnen geven. Daarnaast krijgt het buitenterrein een facelift, waarmee de toegankelijkheid en parkeerfaciliteiten van het terrein rondom het museum worden verbeterd.

Vandaag vond de officiële aftrap van de uitbreiding van het museum en herinrichting van het terrein plaats. Burgemeester Rikus Jager van Gemeente Westerveld verrichtte samen met Arie van der Spek, bestuurslid bij de Maatschappij van Weldadigheid, de officiële handeling door het bouwbord te onthullen. We kijken uit naar het resultaat van de werkzaamheden!