Bestel jubileumboek Droom en weldaad

4 maart 2019

In het boek vertelt Jan Mensink, oud-directeur van de Maatschappij, de bijzondere historie vanaf de oprichting in 1818 tot aan nu, afgewisseld met interviews met bekende mensen uit het gebied, prachtige foto’s van Albert Brunsting, gedetailleerde kaarten, oude prenten en reisverslagen. Ook Wil Schackmann en Angelie Sens leveren een bijdrage aan het prachtig vormgegeven boek.

Een heel bijzonder jubileumboek
‘We hebben een uniek verhaal, we zijn alleen vergeten om het te vertellen,’ aldus Jan Mensink die bijna 25 jaar directeur van de Maatschappij was. Ook huidig directeur Minne Wiersma is onder de indruk van het boek. ‘Jan is geboren en getogen in Frederiksoord en weet zoveel van de geschiedenis van de Maatschappij. Het is heel bijzonder dat zijn enorme kennis nu vastgelegd is in dit jubileumboek. Er zijn al meerdere boeken over de Maatschappij geschreven – veelal tot 1859 – maar nu dus over de volledige historie tot aan nu. Een unieke historie die veel mensen nog steeds niet weten, terwijl hier de basis ligt voor de verzorgingsstaat zoals we die nu in Nederland kennen met de leerplicht, het ziekenfonds en de ouderenzorg. En te bedenken dat één op de zestien Nederlanders een nazaat is van een kolonist van de Maatschappij. Echt een heel bijzonder jubileumboek waar ik hartstikke trots op ben; door de literatuur maar mede door de prachtige fotografie!’

Hoe het begon
In 1818 zitten veel mensen zonder werk en zinken ze weg in ellende. Hét moment voor generaal Johannes van den Bosch om een ambitieus plan te presenteren: laat de armen de barre heide in Drenthe ontginnen. Mest zal de woeste grond vruchtbaar maken, discipline en onderwijs zullen de nutteloze armen beschaven tot werklustige mensen. Zijn idee wordt enthousiast ontvangen, hij richt daarvoor de ‘Maatschappij van Weldadigheid’ op. Een half jaar later arriveren de eerste kolonisten op de plek die wij als Frederiksoord kennen. Later volgen ook andere koloniën, zoals Wilhelminaoord, Willemsoord en Veenhuizen.

Het boek is prettig leesbaar en toegankelijk voor iedereen
Door de aanstekelijk vertelde geschiedenis, de bijzondere anekdotes, de mooie interviews met mensen uit de kolonie – in het boek komen onder andere kolonistennazaten, een oud-huisarts, een beheerder en een nazaat van Johannes van den Bosch aan het woord – is het een prettig leesbaar boek voor iedereen.

Meer informatie of bestellen
Het jubileumboek kan besteld worden via info@mvwfrederiksoord.nl en kost € 34,50 (excl. verzendkosten).